Zoeken

De wereldreis van een kopje thee.

Bijgewerkt op: 15 okt. 2021

Thee is na water het meest gedronken drankje in de wereld en wordt steeds populairder. Er komen steeds meer thee winkels en thee webshops bij. Voor mij is thee niet zomaar een kopje thee drinken. Voor mij is thee een moment, je geniet van de verschillende smaken en je kan even helemaal wegdromen in je gedachten.


Eigenlijk mag je alleen van thee spreken als de thee is gemaakt van de theeplant Camellia sinensis. Alle andere plantenbladeren, kruiden, bloemen of fruit die de smaak geven aan warm water zijn officieel gezien geen thee. Maar we drinken ze wel als thee.


Camellia sinensis

Zwarte, groene, witte en Oolong thee wordt gemaakt met de bladeren van de Camellia sinensis theestruik. Over het algemeen groeit de Camellia sinensis het best in een warm en vochtig klimaat met een goed gedraineerde grond.

De oogst

Er kan voor het eerst geoogst worden als de theeplant ongeveer 2 a 3 jaar is. Een theeplant kan 50 tot 70 jaar lang thee produceren, maar na 50 jaar neemt de productie af. Tijdens de first flush (eerste pluk) in maart worden de jonge blaadjes geplukt. Die blaadjes hebben nog niet veel zonlicht gezien. Daardoor hebben ze een lichtgroene kleur en een frissere smaak dan die van de volgende plukseizoenen. Wanneer het begint te zomeren wordt er weer geplukt, dit wordt de second flush genoemd. Na de zomer begint het regenseizoen en door de regen groeit de plant sneller en is er een grotere opbrengst. De bladeren hebben dan een diep groene kleur. Dit wordt de monsoon flush genoemd.


Het verwerken

Na het plukken moeten de bladeren zo snel mogelijk worden verwerkt. Het verwerkingsproces van de orhtodoxe thee omvat verschillende tijdsintensieve stappen met de bedoeling het beste uit de thee bladeren naar boven te halen. De 4 soorten, zwarte thee, witte thee, groene thee en oolong thee, ondergaan een specifieke eigen verwerking.

Zwarte theebladeren ondergaan 4 handelingen. Eerst worden de blaadjes verwelkt, door warme lucht onder tegen de blaadjes te blazen of door de zon. Als het vocht in de bladeren tot 50% gereduceerd is worden de bladeren gerold tussen 2 horizontaal schurende vlakken, waardoor er vocht uit de bladeren komt en ze automatisch gaan oxideren. Het oxideren zorgt voor de zwarte kleur van de bladeren. Daarna worden de bladeren gedroogd in een oven tot het vocht percentage 4% is, daardoor stopt het oxideren en blijft de smaak bewaard.

Groene thee is niet -geoxideerd. De oxidatie van de vers geplukte bladeren wordt actief tegengegaan door ze te bakken in een wok of te stomen. Hierna is het blad soepel en zacht, zodat je ze in de gewenste vorm kunt rollen. Tot slot worden de bladeren gedroogd tot een vochtigheid van 4%.

Oolong thee is een gedeeltelijk geoxideerde thee bevindt zich daarom tussen zwarte en groene thee. Het proces start met het verwelken van de bladeren. Daarna worden de bladeren geschud, hierdoor gaan ze oxideren. Door daarna de bladeren te bakken in een wok of te stomen worden de bladeren geoxideerd tot het gewenste percentage. Dit is 40% bij een licht geoxideerde Oolong of 40 tot 70% bij een donker geoxideerde Oolong. Als de bladeren de gewenste vorm hebben worden ze gedroogd in een oven of boven houtskool tot de vochtigheid van het blad gedaald is tot 4%. Soms wordt hierna nog even nageroosterd om de nootachtige en fruitige smaken naar boven te halen.

Witte thee werd tot enkele jaren geleden alleen in China gemaakt en gedronken. Nu wordt het ook in andere landen zoals Sri lanka, India en Vietnam gemaakt. Witte thee is de minst bewerkte thee. De pluk gebeurt manueel, omdat enkel de bladknoppen en een of twee blaadjes aan de top worden geplukt. Het plukken en verwerken gebeuren voorzichtig om de oxidatie zo laag mogelijk te houden. De bladeren worden uitgespreid en gedroogd in de zon of in een kamer met een temperatuur van 30 graden en weinig luchtvochtigheid, tot het vocht gereduceerd is tot de helft. Daarna wordt het blad langzaam gedroogd in een oven op lage temperatuur tot het vocht is gedaald tot 4%.


Wist je dat...? Witte thee zijn naam dankt aan de fijne witte donshaartjes waarmee de bladknoppen en de eerste bladeren zijn bedekt.


Herkomst

De Camellia sinensis komt van oorsprong uit Azië. Tegenwoordig wordt de Camellia sinensis op veel plekken geproduceerd. Vooral op tropische en subtropische gebieden. Steeds meer thee wordt ook in Afrika geproduceerd. Maar je vindt de Camellia sinensis ook in Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Australië en zelfs Europa. Uit elk gebied heeft de thee zijn eigen unieke smaak.

China is samen met India de grootste theeproducent. Oolong thee komt vooral uit Taiwan, hier komt ook de bubble tea vandaan. Ceylon thee komt uit Sri Lanka. Ceylon heeft zijn naam te danken aan het land, tot 1971 heette Sri Lanka Ceylon.


Ben jij nieuwsgierig geworden naar de verschillende theeën? Neem een kijkje op www.janniesamazingtea.com

Neem gerust contact op bij vragen!

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven